Centrum Heroes 3
 Album   FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Centrum Heroes 3 - Forum
Forum poświęcone kultowej grze Heroes of Might & Magic III

Problem z grą przez neta? Kliknij tutaj!

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Centrum Heroes 3 :: Forum Strona Główna -> Gra wieloosobowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sharpshooter

<aa pomocny>

Pochwał: 10
Imię: Mać :]
Miasto: Bastion

PostWysłany: Wto, 23 Paź 2007, 11:26    Temat postu: Problem z grą przez neta? Kliknij tutaj!
Odpowiedz z cytatem

W związku z pojawiającymi się od czasu do czasu pytaniami i problemami z grą przez neta zbieram do kupy to co wiem i zakładam niniejszy wątek.

Większość problemów przy próbie połączenia się wynika z :
-niezgodności między różnymi wersjami gry
-złej konfiguracji połączeń internetowych u graczy

I.Wersja gry.
Arrow U obu graczy wersja HoMMa musi być taka sama.Preferowana, najpopularniejsza i najlepsza do gry przez neta jest wersja 3.2, która występuje np w ogólnie dostępnej i taniej jak barszcz Złotej Edycji.

Arrow W przypadku odmiennych wersji gry najłatwiejszym sposobem na ujednolicenie jest ściągnięcie pliku startowego heroes33.exe, który to plik wrzucamy obok (nie zamiast) pliku heroes3.exe w folderze głównym gry.Plik ten powinni mieć obaj gracze i z niego uruchamiać grę.Dodatkowym plusem tego rozwiązania jest możliwość gry bez płyty w napędzie.Plik do ściągnięcia tutaj:
http://rapidshare.com/files/64402279/Heroes33.exe.html

Arrow Co do zmiany wartości liczbowych w cechach jednostek, bohaterów itd (tzw pliki ligowe - SpTraits, HcTraits, CrTraits, CrBanks) choć tego nie sprawdzałem, to jestem prawie pewien, że jeżeli jedna osoba je będzie miała a druga nie, lub w plikach tych będą nieidentycznie zmienione wartości liczbowe to mogą wystąpić konflikty i błędy.

II.Zielone światło do łojenia czyli połączenie dwóch zewnętrznych (nawet zmiennych) ip czyli np neostrada vs neostrada:

Z tego co mi wiadomo nie ma problemów z grą, trzeba tylko ustalić jakie się ma w danym momencie IP:

start>uruchom>wpisujemy cmd i wciskamy ok>w czarnym okienku, które się pojawiło po C : /> wpisujemy ipconfig i wciskamy enter (dla starszych wind 95, 98 > winipcfg) i odczytujemy adres IP

można też wejść na stronkę, które odczytują adresy:
www.ip-adress.com/

Teraz powinno być z górki, jeden z graczy zakłada serwer i podaje swoje IP drugiemu:

-odpala grę > nowa gra(new game) > gra wieloosobowa(multiplayer) > TCP/IP (również w tym momencie pojawia się adres IP gracza) > hostuj(host) > (pole z nazwą gry i hasłem może zostać tak jak jest, gdy wklepujemy jakieś hasło trzeba je podać drugiemu graczowi) > daje znak-sygnał drugiemu, że już Wink

-drugi gracz odpala grę>nowa gra(new game) > gra wieloosobowa (multiplayer) > TCP/IP > szukaj gry(search game) > w okienku wpisujemy IP pierwszego gracza i opcjonalnie hasło > klikamy ptaszka u dołu po lewej żeby zatwierdzić i jedziemy Twisted Evil
Tak powinno wyglądać prawidłowe postawienie serwera i dołączenie do niego.., niestety nie zawsze jest tak różowo Evil or Very Mad

III.Połączenie internetowe.2 główne problemy :

Arrow niemożność połączenia się 2 wewnętrznych adresów ip czyli na kłopoty Hamachi..

Po pierwsze trzeba się dowiedzieć u operatora jaki rodzaj IP posiadamy.Po drugie jeśli mamy wewnętrzne IP to trzeba zapytać czy nie da się go zmienić na zewnętrzne (za opłatą zapewne).Po trzecie jeśli się nie da lub nie jesteśmy w stanie zaakceptować ceny mówimy grzecznie "pocałuj mnie pan w nos" i instalujemy Hamachi.. > opis działania, instrukcja instalacji, download i ewentualne problemy wraz z rozwiązaniem pod tym adresem:
http://hamachi.pl/index.php

aha, i nie robimy tam trzody i nie zakładamy stopińdziesiątegoszóstego wątku pod tytułem "pliz help pomocy nie mogę zagrać w hirołsów".99,9%
problemów, które mogą wystąpić podczas instalacji i użytkowania programu zostało opisanych i rozwiązanych, wystarczy poszukać..jeśli nie wierzycie to wpiszcie wyskakujący komunikat błędu w google, gwarantuję, że jeśli dotyczy on Hamachi to w czołówce wyników wyskoczą linki do tej właśnie strony..

Parę szczegółów nt Hamachi tak na szybko..:

-po instalacji i wybraniu nicka Hamachi nadaje nam wirtualny stały zewnętrzny adres IP, który umożliwi nam grę przez sięć
-program nie działa niestety na win98 i starszych
-instalujcie najnowszą wersję bez dopisku beta, wersja językowa nie gra roli
-jeśli po instalacji, założeniu i podłączeniu do sieci przy nicku oponenta świeci się zielona kropka - jest OK.., jeśli żółta lub czerwona - daleko jest do OK - problemem jest prawdopodobnie firewall
-żeby zagrać najpierw gracze odpalają hamachi i jeden wchodzi do sieci drugiego, (pierwszy podaje nazwę sieci którą założył oraz hasło drugiemu, ten klika dołącz do sieci i wklepuje dane), można sprawdzić połączenie w jedną i w drugą stronę opcją "pinguj", potem gracz hostujący (stawiający serwer) odpala hirków, hostuje i podaje swoje wirtualne IP z Hamachi drugiemu graczowi.

Exclamation W najnowszej wersji Hama po kliknięci TCP/IP przez hostującego w panelu Heroesów pod napisem "Twój adres IP" pojawia się IP ale wewnętrzne, trzeba podać IP zewnętrzne nadane przez Hamachi, które ma postać 5.x.x.x i wyświetla się u góry otwartego programu Hamachi Exclamation

Czasem u gracza dołączającego do gry od razu widać w tabelce pod "nazwą sesji" otwarte drzwi, nick przeciwnika i nazwę gry wtedy klikamy połącz i gramy, jeśli nie widać, musimy użyć opcji "szukaj gry" i wklepać podane IP z Hama..

Arrow zła konfiguracja firewalla u graczy (tu będzie ciężko coś doradzić bo kazdy ma innego firewalla..):

krótko: hama używa portu TCP 2606 i UDP 12975 (port do nasłuchu, można zmienić w magic option w Hamachi)

hiry używają portów od 2300 do 2400 TCP i UDP
oraz 6073 i 47624 TCP i UDP więc te porty powinny być odblokowane..

http://hamachi.pl/index.php/topic,11165.0.html - tutaj jeszcze parę szczegółów, w pierwszym poście, w linku na dole jest opis po angielsku do paru firewalli.Użyjcie googli, na pewno coś znajdziecie.

Jeśli nie chce Wam się bawić, to na czas gry wyłączacie firewalla i zaporę ogniową w Windowsie (panel sterowania > połączenia sieciowe i internetowe > połączenia sieciowe > prawym myszy na Wasze połączenie internetowe > właściwości > zaawansowane > odznaczamy "Zaporę połączenia internetowego") Opcji tej osobiście nie polecam Exclamation Skaner antywirusowy może działać, będziecie wiedzieli, kiedy się coś Wam dobiera do rzyci (albo i nie Rolling Eyes )

Jeszcze jedno.., nawet jak już jest wszystko dobrze ustawione może się zdarzyć, że nie można grać.Trzeba wtedy powtórzyć to całe podłączanie do sieci, wyjść z Heroesów i Hamachi, zamienić hosta z dołączającym, spróbować raz czy dwa razy.., no to OK, powodzenia.

PS.Nieświadomy ale jakże cenny wkład w tego posta mieli:arrtee(tm), Grunthor, Moonman, Szametu i Uzza, THX.Aaa, no i bardzo pouczająca była szarpanina z Emilem Laughing
PS2.Wszelkie poprawki lub zauważone nieścisłości ofc mile widziane.
PS3.Ufff Shocked

Ostatnio zmieniony przez sharpshooter dnia Czw, 27 Gru 2007, 15:59, w całości zmieniany 3 razy

Autor postu otrzymał pochwałę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Emil
Ostatni Samuraj
Ostatni Samuraj

Pochwał: 11
Miasto: Zamek

PostWysłany: Wto, 23 Paź 2007, 15:09    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To ja może rozszerzę co trzeba zrobić GDY jednak Ci się zechce nie wyłączać firewalla całego Smile

Idea Panel Sterowania -> Połączenia sieciowe -> Prawym na "Hamachi" -> Właściwości

Na górze mamy trzy przyciski - Ogólne, Uwierzytelnianie, Zaawansowane
Idea Klikamy "Zaawansowane"

Tam mamy na niebiesko: Udostępnianie połączenia internetowego

Zaznaczamy Arrow ptaszka przy: Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się poprzez połączenie internetowe tego komputera
Drugi ptaszek powinien być niezaznaczony.

W tym samym oknie wyżej mamy niebieski napis: Zapora systemu Windows

Idea Klikamy po prawej stronie przycisk - Ustawienia

Pojawi nam się okienko Zapory systemu Windows

Znowu mamy trzy przyciski na górze: Ogólne, Wyjątki, Zaawansowane

Idea Klikamy "Wyjątki" i ustawiamy jako wyjątek: Hamachi (jako program) oraz ja zaznaczyłem też Heroes33, z którego odpalamy grę (nie wiem, czy potrzebne)

Teraz naciskamy plakietkę "Zaawansowane"

Na górze mamy na niebiesko: Ustawienia połączeń sieciowych

Poniżej mamy zaznaczone wszelkie połączenia sieciowe naszego komputera.

Arrow Jeżeli pstryczek przy danym połączeniu jest ZAZNACZONY, to firewall jest w nim uruchomiony. Ponieważ chcemy, żeby dla połącenia sieciowego Hamachi był wyłączony, to go ODZNACZAMY (Hamachi w tym etapie jest wyjątkiem nie jako program, lecz jako połączenie sieciowe, z którego korzystamy).

Mam nadzieję, że wszystko ok napisałem - poprosiłbym Sharp'a o sprawdzenie, bo to On przekazał mi tę "tajemną wiedzę" Smile Jeśli tak, to nie będziemy musieli wyłączać całej zapory podczas gry w heroes'y i przy szybkim internecie będziemy mogli robić inne rzeczy podczas cudzych kolejek.

Autor postu otrzymał pochwałę.
Powrót do góry
sharpshooter

<aa pomocny>

Pochwał: 10
Imię: Mać :]
Miasto: Bastion

PostWysłany: Sob, 17 Lis 2007, 21:49    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

cd czyli małe rozwinięcie o pingowaniu w celu ustalenia po której stronie leży wina w niemożności połączenia dwóch graczy..

Arrow Zaczynamy od siebie w celu sprawdzenia połączenia internetowego>

>start>uruchom>wpisujemy "cmd" i klepiemy enter>w czarnym okienku wpisujemy "ping 127.0.0.1" i klepiemy enter..

..jeśli otrzymujemy odpowiedzi z 127.0.0.1 jest dobrze i idziemy dalej, jeśli wyskakuje komunikat błedu w stylu "upłynął limit czasu żądania" nie jest dobrze i coś jest nie halo z naszym połączeniem w ogóle..

Arrow Pingujemy swój adres IP z Hamachi (Hama nie musi być włączone)>

start>uruchom>"cmd" i enter>"ping 5.x.x.x" (Wasz adres IP z Hama) i enter..

..jeśli otrzymujemy odpowiedzi oznacza to że z naszej strony nie powinno być przeszkód w połączeniu, jeśli dostajemy komunikaty błędów znaczy to, że nasz firewall lub windowsowska zapora blokuje połączenie..

Arrow Pingujemy adres IP z Hamachi naszego przeciwnika>

start>uruchom>"cmd" i enter>"ping 5.x.x.x" (adres IP z Hama, który dostajemy od naszego oponenta) i enter..

..jeśli otrzymujemy odpowiedzi oznacza to, że nasz przeciwnik ma dobrze skonfigurowane lub wyłączone zapory i firewalle, jeśli mimo to nie można się połączyć wina może leżeć np w wersjach gry lub jeszcze czymś innym..,tak czy siak jeśli chodzi o ewentualne blokowanie przepływu danych między kompami to takowe nie występuje..

..jeśli natomiast otrzymujemy komunikaty "upływu limitu czasu żądania" nasz przeciwnik powinien pokombinować z firewallem.

Powrót do góry
Pc-et

<czytelnik>

Miasto: Zamek

PostWysłany: Wto, 22 Kwi 2008, 19:40    Temat postu: Re: Problem z grą przez neta? Kliknij tutaj!
Odpowiedz z cytatem

sharpshooter napisał:

Exclamation W najnowszej wersji Hama po kliknięci TCP/IP przez hostującego w panelu Heroesów pod napisem "Twój adres IP" pojawia się IP ale wewnętrzne, trzeba podać IP zewnętrzne nadane przez Hamachi, które ma postać 5.x.x.x i wyświetla się u góry otwartego programu Hamachi Exclamation

Tylko mam jedno pytanie - jak zmienić adres na zewnętrzny?

Powrót do góry
tash

<nowy>

Miasto: Rampart

PostWysłany: Wto, 24 Cze 2008, 23:25    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jeszcze w życiu nie grałem na necie i mam pytanko:
Skąd pobrać pliki ligowe i w ogóle wszystko co jest mi potrzebne do gry w necie?
Na chwilę obecną sytuacja przedstawia się tak:
Mam ww. pliczek Heroes33.exe
Mam zewnętrzne IP, umiem się generalnie posługiwać tego typu połączeniami więc tutaj poradników mi nie trzeba Wink
Mam Złotą Edycję, nagrywaną prosto z płytki. Jakie patche powinienem zainstalować?
Z góry przepraszam za noob'skie pytania Wink

Powrót do góry
Tomchtmo

<czytelnik>

Miasto: aaaaaaa

PostWysłany: Sro, 26 Lis 2008, 18:17    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Witam mam "maly" problem. Chce pograc z kolezkami w H3 w necie, mamy ta sama wersje gry H3 Erathia instalowana z tej samej plytki, laczymy się przez haimachi. Wszystko jest git, zaczynamy gre i po pewnym czasie (prawdopodobnie zawsze PODCZAS WALKI) polaczenie zostaje zerwane i wyskakuje komunikat "KTOS oposcil gre" w czym jest problem? Gra toczy się normalnie dopoki ktos nie zacznie walki Zgrzyt
Pomóżcie prośba!

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Centrum Heroes 3 :: Forum Strona Główna -> Gra wieloosobowa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1