Centrum Heroes 3
 Album   FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Centrum Heroes 3 - Forum
Forum poświęcone kultowej grze Heroes of Might & Magic III

Problem z... Hamachi

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Centrum Heroes 3 :: Forum Strona Główna -> Gra wieloosobowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wuper

<nowy>

Imię: Rafał
Miasto: Inferno

PostWysłany: Sro, 16 Sty 2008, 18:14    Temat postu: Problem z... Hamachi
Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich! Jestem tutaj nowy i mam pewnien problem z grą w Heroes 3 WoG poprzez internet. Chciałem użyć do tego celu Hamachi, czytałem posty na temat pingu, wersji gry itd, lecz gdy robię gre, kolega chce dołączyć to nie może mnie znaleść... Grę robię oczywiście tcp/ip. Kolega ma modem a ja mam Neostrada, a gdy w Hamachi klikam na niego prawym i daje pinguj to pisze coś z czasem oczekiwania, a gdy on na mnie to wszystko ok... Próbowaliśmy chyba wszystkiego, wyłanczanie firewalla, ustawianie go i nic... CZy możecie mi pomóc?

Z góry za wszystko dzięki...

Pozdrawiam

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
DarK QrczaK

<misrz>

Pochwał: 2
Ostrzeżeń: 3
Imię: [ukryty]
Miasto: [ukryty]

PostWysłany: Sro, 16 Sty 2008, 19:43    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zaistaluj SoD i hereos33.exe i bedzie bez problemowo.

Powrót do góry
wuper

<nowy>

Imię: Rafał

PostWysłany: Czw, 17 Sty 2008, 12:17    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja i kumpel ściągliśmy ten plik, odpaliliśmy go i zrobiłem gre, podałem mu mój ip Hamachi, on próbuje go wyszukać i nie może znaleść... Tak samo ja gdy próbuje znaleść jego... W czym jest problem?

Powrót do góry
Salamander
Mistrz Jedi
Mistrz Jedi

Miasto: xxxxx

PostWysłany: Czw, 17 Sty 2008, 15:11    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jaki kolega ma transfer na modemie? Zbyt niski może uniemożliwić połączenie...

Rozumiem, że kolega wpisuje Twoje IP z Hamachi przy próbie połączenia i nic, zgadza się?
Jeśli ktoś z was nie ma pingu, to musi być coś co blokuje połączenie (zakładamy teraz, że niski transfer tego nie blokuje). Zapora systemu Windows jest wyłączona? Antywirus? Firewall?
Najpierw wersja programu. Jeśli macie jakąś starą wersję Hamachi to ściągnijcie nowszą, koniecznie tę samą.
Następnie w Konfiguracji Hamachi (przycisk na dole, z prawej) dajcie zakładkę Bezpieczeństwo. Opcja "Blokuj domyślnie nowych użytkowników sieci" niech będzie odznaczona. Jeśli nadal nie będzie połączenia, to zrobić to samo z "Blokuj niezabezpieczone usługi Microsoft Windows".
W zakładce Status, w szczegółowej konfiguracji ustawcie na "Uzyj ustawień przeglądarki internetowej.
W jednej sieci może być bodajże 15 osób max - polecam sprawdzić połączenie na nowej, "pustej" sieci.

Jeśli nadal nie ma połączenia, to uruchomcie obaj Hamachi, Uruchom => cmd (enter) =>netstat (enter). Powinno pojawić się w połączeniach jedno z hamachi właśnie, stan powinien być na ustanowiono. Jeśli liczba wyników przekracza 20-30, lub stan połączenia jest na oczekiwaniu, to usunąć całą historię i ciastka ze wszystkich przeglądarek. Przeskanować kompa np Ad Awarem, CCleanerem (przeczyszcza też rejestr) lub Ashampoo WinOptymizer. Wszystkie te programy mają licencje freeware.

Wyłączyć też programy typu BearShare itd.

Dla pewności warto sprawdzić jeszcze coś:
Start =>Wyszukaj=>pliki i foldery, wpisujemy svchost.exe, szukamy wszędzie. Jeśli jest jeden wynik, to dobrze. Jeśli jest więcej to jest to wirus, rozpoznamy go po ścieżce: C:\WINDOWS\system32\svchost.exe - tylko ta jest prawidłowa.

W Uruchom wpiszcie services.msc i enter. Tam sprawdźcie ustawienia dla:
- Klient DNS
- Klient DHCP
- Menedżer połączeń usługi Dostęp zdalny
- Stacja robocza
- Zapora systemu Windows/Udostepnianie połączenia internetowego
- Instrumentacja zarządzania Windows
wszystkie powinny być ustawione na Automatyczny i stan Uruchomiony. Warto też zupełnie wyłączyć Centrum zabezpieczeń.

UWAGA!!! Wszelkie zmiany wprowadzać wyłącznie poprzez services.msc nigdy poprzez msconfig!!!

Jeśli by nie zadziałało, to napisz ale podaj więcej szczegółów - co nie działa, co próbowaliście i jaki był efekt.
Powodzenia.

Powrót do góry
sharpshooter

<aa pomocny>

Pochwał: 10
Imię: Mać :]
Miasto: Bastion

PostWysłany: Pią, 18 Sty 2008, 02:28    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Jeśli ktoś z was nie ma pingu, to musi być coś co blokuje połączenie (zakładamy teraz, że niski transfer tego nie blokuje). Zapora systemu Windows jest wyłączona? Antywirus? Firewall?

no, dokładnie..jeśli Ty pingujesz kolegę i wyświetli się komunikat o "upływie limitu czasu żądania" to u kolegi jest coś nie halo..zapora windowsowska albo firewall..(skaner antywirusowy może pozostać włączony..)

rozwiń jeszcze co to jest ten modem..taki telefoniczny..?52kbps..?Jeśli tak to nie wiem czy to nie będzie "wąskim gardłem"..(mała przepustowość, brak jakichśtam protokołów do połączenia TCP/IP, sam nie wiem..)Poza tym pod opcją TCP/IP w grze jest opcja "modem", może połączcie się tym sposobem, spróbujcie hostować raz kolega, raz Ty..

aha, i na razie może nie dłubcie CCleanerem w rejestrze, bo sobie kuku możecie zrobić Rolling Eyes Poza tym to raczej nie sprawa wirów.., grając z Marlonem i Solmyrem miałem trochę zasyfionego kompa i wywaliło mnie parę razy, natomiast z odnalezieniem IP i zainicjowaniem rozgrywki nie było problemów..

..i na koniec rzecz niby oczywista, ale którą można przeoczyć (hehe, najciemniej pod latarnią) Obaj macie plik heroes33 i obaj z niego odpalacie grę..?

Powrót do góry
Salamander
Mistrz Jedi
Mistrz Jedi

Miasto: xxxxx

PostWysłany: Pią, 18 Sty 2008, 07:46    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mi tam CCleaner nigdy nic złego nie zrobił...
Jednak narazie zróbcie jak wam mówi sharp, ja należę do tych ryzykantów, co potrafią grzebać w rejestrze nie mając żadnej kopii... smile
A jeśli chodzi o wiry, to niektóre mogą zająć porty używane przez Hamachi, a skoro kolega ma modem, to takie obciążenie może już decydować o braku połączenia.

Powrót do góry
Fifer

<czytelnik>

Imię: Adam
Miasto: LoChY

PostWysłany: Wto, 05 Lut 2008, 15:53    Temat postu: Problem z hamachi
Odpowiedz z cytatem

Mam taki problem, sciągnąłem hamachi, te najnowsze chyba (sciągałem inne i to samo było)i mi wyskakuje takie coś, że serwer pośredniczy odrzucił prośbę o logowanie, czy jakoś tak.
Wie ktoś co zrobić?

Black Alamar edit: Żeby pomóc trzeba chyba zrozumieć treść, no nie? Miałem początkowo małe trudności z odczytaniem Twej wiadomości... A nazwa tematu zupełnie nic nie mówiła... Po drugie nie ma sensu zakładać stu tematów o hamachi. Przenoszę.

Powrót do góry
Pavcio

<użytkownik>

Miasto: Forteca

PostWysłany: Wto, 05 Lut 2008, 16:09    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wejdź w START > URUCHOM i wpisz:

%APPDATA%

Pokaże się folder "Dane aplikacji"

Wyszukaj w nim folder Hamachi i zmień jego nazwe na: Hamachi-Backup.

Następnie restart Hamachi.

Uruchomi się ono normalnie, przypisane wam zostanie nowe IP, gdyż to wlaśnie ze starym byl problem

Kurka wodna, tak ciężko spytać Google?
Ten sam problem kiedyś miałem i pomógł

Powrót do góry
Elendix

<czytelnik>

Imię: Mikołaj
Miasto: Rampart/Necro

PostWysłany: Pią, 14 Mar 2008, 16:19    Temat postu: Problemy z połączeniem
Odpowiedz z cytatem

Witam

Miałem zamiar zagrać ze znajomą w H3(SoD ofc) przez Hamachi i ma ona problemy z połączeniem(ma skonfigurowanego Firewall'a) - nie tylko ze mną, ale też z innymi znajomymi.

Dowiedziałem się, że dobrym rozwiązaniem jest szukanie kogoś do kogo będzie w końcu mogła się połączyć - ale czy nie ma aby innej opcji? Co może być przyczyną takich kłopotów?

Będę wdzieczny za odpowiedź.

Pozdrawiam

Emil edit: Nie ma sensu zakładać kolejnego tematu o problemie przy połączeniu, więc przenoszę.
Proponuje zapoznać się z tematem: http://www.heroes3.mojeforum.net/problem-z-hamachi-temat-vt2084.html
W razie dalszych wątpliwości pisać w wątku, do którego Twój post dokleiłem.

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Centrum Heroes 3 :: Forum Strona Główna -> Gra wieloosobowa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1