Centrum Heroes 3
 Album   FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Centrum Heroes 3 - Forum
Forum poświęcone kultowej grze Heroes of Might & Magic III

Steven Spielberg vs Peter Jackson

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Centrum Heroes 3 :: Forum Strona Główna -> Filmy i seriale
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

który reżyser jest lepszy?
Steven Spielberg
57%
 57%  [ 8 ]
Peter Jackson
35%
 35%  [ 5 ]
remis
7%
 7%  [ 1 ]
Wszystkich Głosów : 14

Autor Wiadomość
Kligor16

<częsty bywalec>

Miasto: Lochy

PostWysłany: Sro, 19 Gru 2007, 15:55    Temat postu: Steven Spielberg vs Peter Jackson
Odpowiedz z cytatem

byla juz walka kosmicznych potworow to teraz czas na rezyserów. ktorego bardziej lubicie i ktory waszym zdaniem jest lepszy? ja wole Jackson'a gdyż stworzyl najwybitniejszy (moim zdaniem oczywiscie) film w historii kina a wlasciwie trylogie Wink w dodatku swietnie wyszly mu jego pierwsze, niskobudżetowe horrory Twisted Evil zas jesli chodzi o to ktory jest lepszy stawiam na remis gdyz Spielberg ma w swoim dorobku o wiele więcej filmow jednak Peter (mimo mniejszej ilosci) ma rownie a moze nawet lepsze filmy

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
redgreen

<aa aktywny>

Pochwał: 9
Imię: Bartosz
Miasto: Bastion

PostWysłany: Sro, 19 Gru 2007, 21:46    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ogólnie to kompletnie nie pamietam co oni wyrezyserowali. Razz Spielberg Jurassic Parki chyba. Very Happy Stawiam na Petera. Za trylogie. smile

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Black Alamar
Strażnik Podziemia
Strażnik Podziemia

Pochwał: 8
Ostrzeżeń: 2
Imię: Bartek

PostWysłany: Sro, 19 Gru 2007, 21:59    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Spielberg nakręcił m. in. "Szczęki", "E.T.", różne Indiana Jones'y, "Jurrasic Park" i "Raport mniejszości". Jackson ma na koncie głównie Trylogię i"King Konga". Nakręcił mniej popularnych filmów, ale że wziął się za LoTRa z dobrym efektem jemu należy się minimalne zwycięstwo.

http://wbattlecry.mojeforum.net - zapraszam na forum o Warlords Battlecry Wink

CHELSEA FOREVER!

Powrót do góry
Kuba

<admin>

Pochwał: 4
Miasto: Bastion

PostWysłany: Sro, 19 Gru 2007, 22:25    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Drażliwy temat... Szczególnie dla mnie.

Jeden zaistniał dzięki [subiektywna opinia]przeciętnej[/subiektywna opinia] ekranizacji [obiektywna opinia]wielkiego dzieła[/obiektywna opinia] dzieła. Biję się w pierś, stwierdzając, że nie oglądałem jego innych filmów.

Drugi przeszedł do historii kina jako przeciętny efekciarz. Ma na koncie takie hity jak Jurassic Park, Indianę Jones'a (mam sentyment do tej <jeszcze> trylogii), E.T., czy z nowszych już wspomniany Raport, lub Wojna (która była bardzo dobra w swoim gatunku).

Zagłosowałem jednak na Jacksona, bo podjął się niemożliwego i nie spartaczył roboty. Oczywiście Władca filmowy arcydziełem nie jest, ale nie można mówić, że nie ma żadnej wartości (chociażby przypomnienie o pięćdziesięcioletniej książce).

Choć, jeśliby porównać do aktorów, to byłby to np. wybór między Cage'em a Bloomem.

PS
PJ nie nakręci Hobbita. Będzie za to producentem.

ŻE WŁAŚNIE MOJA RACJA JEST RACJA NAJMOJSZA!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email    
Marlon

<prawie jak user>

Imię: Marcin
Miasto: Lochy

PostWysłany: Czw, 20 Gru 2007, 01:18    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jak najbardziej Jackson. Nie umniejszam zasług Spielberga, bo jego wkład w historię i rozwój filmu jest spory. Ale nie ma tego "czegoś" w jego metodzie tworzenia.
Za to Peter potrafi. I nie mówię tu o Władcy Pierścieni, wręcz tego filmu trochę nie lubię, bo przyćmił jego dawne filmy. Razz
Samą trylogię oceniam na zrobioną poprawnie. PJ udało się stworzyć odpowiedni klimat, choć przyznać trzeba, że parę rzeczy spartolił.
Cała produkcja jest zbytnio rozrywkowa i trochę spłycona, ale nie ma co marudzić, takie są wymogi współczesnych hiciorów.

A Jacksona uwielbiam za jego stare dzieła. Martwica mózgu, Zły smak, czy choćby Przerażacze. Takiego ładunku rozrywki potrafiło dostarczyć mi tylko Martwe Zło. Razz Jackson potrafi pięknie bawić się gore'ową konwencją i poprzez pastisz bawić widza, jak nikt. Doprawdy, to są arcydzieła. Razz

Powrót do góry
Salamander
Mistrz Jedi
Mistrz Jedi

Miasto: xxxxx

PostWysłany: Czw, 20 Gru 2007, 17:35    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jeden i drugi dobry. Filmów Jacksona za wiele nie widziałem, a Władca Pierścieni jest dla mnie kapitalny, zwłaszcza Dwie Wieże. Spielberg ma parę ciekawych filmów Jurassic Park jest świetne. Jednak z uwagi na Władcę, głos na Jacksona.

A i tak obaj nie umywają się do arcymistrza Ridley'a Scotta. smile Cool

Ps. Rozszerzcie temat ogólnie o reżyserię, bo trochę kijowo będzie każdego osobno omawiać.

Powrót do góry
Marcepan

<użytkownik>

Miasto: Loch/Zamek

PostWysłany: Czw, 31 Lip 2008, 21:07    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Spielberg świetny reżyser, ale filmów raczej lekkich, zaś Jackson to dziwak i tylko Władca Pierścieni mu wyszedł =d.

Tajna Broń Beenkakkera!
Gościu Kliknij, obejrzyj, skomentuj, oceń Twisted Evil

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Centrum Heroes 3 :: Forum Strona Główna -> Filmy i seriale Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1