Centrum Heroes 3
 Album   FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Centrum Heroes 3 - Forum
Forum poświęcone kultowej grze Heroes of Might & Magic III

Władca pierścieni - film czy książka?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Centrum Heroes 3 :: Forum Strona Główna -> Filmy i seriale
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nagash

<moderator>

Pochwał: 8
Miasto: Nekropolia

PostWysłany: Sob, 14 Paź 2006, 21:00    Temat postu: Władca pierścieni - film czy książka?
Odpowiedz z cytatem

Na pewno część userów czytała książke i/lub widziała film, co jest wg was lepsze?? Ja wole książke.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Salamander
Mistrz Jedi
Mistrz Jedi

Miasto: xxxxx

PostWysłany: Sob, 14 Paź 2006, 22:20    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

oj ale pytanie Smile - odpowiem na nie w taki sposob: moja ulubiona ksiazka to wladca pierscieni, a moj ulubiony film to wladca pierscieni...

Powrót do góry
simonko

<bad user>

Obecnie zbanowany
Pochwał: 6
Ostrzeżeń: 6
Imię:
Miasto: Bastion :D Nekro ;] Zamek

PostWysłany: Nie, 15 Paź 2006, 04:58    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

szczezrze wole film bo jest latwiejszy ale ksiazka jest super i potrafi wciagnac bardszej niz film takze ja jestem posrodku Cool

Powrót do góry
arrtee(tm)

<boss>

Miasto: ZaMeK

PostWysłany: Nie, 15 Paź 2006, 08:34    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:

szczezrze wole film

Cytat:

takze ja jestem posrodku

Confused zaprzeczasz samemu sobie...

Ja jak na razie oglądałem tylko film i uważam go za jeden z lepszych jakie oglądałem. Książki nie czytałem i wątpię żebym przeczytał, ale mam takie wrażenie, że niektóre wątki w filmie za szybko się zaczęły i za szybko się skończyły - pozostawiając wątpliwości... Wink

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email    
Salamander
Mistrz Jedi
Mistrz Jedi

PostWysłany: Nie, 15 Paź 2006, 12:13    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

polecam edycje rozrzerzone filmu, tam przejscia sa bardziej plynne i nie ma się juz wrazenia ze cos jest jakby niedokonczone (poza paroma wyjatkami) Smile zreszta roznica w czasie jest kolosalna - kinowa wesja wladcy pierscieni trwa 542 minuty , a edycja rozszerzona trwa 654 minuty Very Happy

Powrót do góry
Nagash

<moderator>

PostWysłany: Nie, 15 Paź 2006, 16:47    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Stworzyłem temat więc wypadałoby wyrazić swoje zdanie Wink. Więc książki jestem fanem i czytałem ją pare razy. A filmu nie lubie. Sam w sobie nie jest zły ale jako ekranizacja leży. A oto lista jego grzechów:
-wycinanie wątków (można powiedzieć że nie da się zmieścić książki w filmie, ale po kiego grzyba dodawali nowe wątki??)
-przekłamania (elfy w Helmowym Jarze)
-zmienianie zachowania i charateru postaci.
-z Gimliego zrobili klauna.
Skończyłem, kto się nie zgadza tego zapraszam do dyskusji.

Powrót do góry
Salamander
Mistrz Jedi
Mistrz Jedi

PostWysłany: Nie, 15 Paź 2006, 17:01    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ja Evil or Very Mad
- elfy musieli dac do helmowego jaru, aby dodac dramaturgii i jakby ludzkiego wymiaru - jedna mala armia, wspomagana przez druga mala armie walczy z potega zla, z potega ktora nie ma na celu rzadzic kims tylko niesc zaglade, wiec dodanie elfow ma jakby przedstawic ze armiauruk hai niesie zaglade i jest zagrozeniem dla wszystkich
- zmienione charaktery - zgaduje ze masz na mysli faramira - musiei przedstawic ze pierscien na niego dziala, bo inaczej, gdyby faramir od razu powiedzial ze nie chce pierscienia to filmowcy odarliby go z calej mocy w filmie, faramair byl gotow, zrezygnowac z pierscienia (w filmie) dopiero wowczas jak dowiedzial się co stalo się z boromirem
- gimli jako klaun - moim zdaniem wyszlo to na dobre w filmie, ale jak podkreslam tutaj nie bede się klucil, masz inne wrazenia ok Smile
- watki - wszystkich nie da się przedstawic, trzeba bylo wyciac chocby bombadila, ktory de facto nijak nie trzymal by się calosci, poprotu jego rola bylaby na tyle marginalna ze nie dziwie się ze z niej zrezygnowano, nie wiem co masz na mysli przez nowe watki, nie kojarze specjalnie Smile pozdr

Powrót do góry
Krzyżowiec

<misrz>

Pochwał: 11
Miasto: Zamek Bastion Nekropolia

PostWysłany: Nie, 15 Paź 2006, 17:50    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Książkę dopiero co zacząłem czytać więc nie wiele mogę się wypowiedzieć na razie zostane przy filmie.

"Naprzód moim wojownicy naprzód do zwycięstwa" - Arthas po zniszczeniu zewnętrznej bramy do Silvermoon.

Powrót do góry
Nagash

<moderator>

PostWysłany: Pon, 16 Paź 2006, 21:52    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

- Nie obchodzi mnie dramaturgia, to ekranizacja.
- chodzi o Faramira, Drzewca, Theodena i Galadriele.
- Wątki, np. wilczy jeźdzcy w drodze do twierdzy rochanu i ścieżka umarłych (sposób jej przejścia).
- Co do Gimliego to faktycznie osobiste odczucia.

Powrót do góry
Salamander
Mistrz Jedi
Mistrz Jedi

PostWysłany: Pon, 16 Paź 2006, 22:53    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

nagash - film to film, niektorych kwestii nie da się przedstawic doslownie tak jak w ksiazce bo sam bys na takim czyms usnal albo uznal ze czegos w nim brakuje. ksiazka od fimu rozni się tym ze wypracowany w ksiazce potencjal np. w 3 i 4 ksiedze (dotyczy wladcy) mozna wykorzystac w 6 gdzie juz moze zawiewac nuda (ja mialem taki kryzys przez ok 30 str), inaczej piszac - ksiazka jest taka ze jezeli zaczyna nas przynudzac a wczesniej byla ciekawa to i tak ją bedziemy czytac i generalnie nie zaburzy to calosci odbioru. a film? wystarczy "nie trafic" z koncepcja przez 10- 15 min i efekt bedzie zaburzony. oczwiscie to moje prywatne zdanie, a ze ze mnie zaden specjalista, to na wszystko co tutaj napisaelm wez poprawke Cool pozdr

Powrót do góry
simonko

<bad user>

Obecnie zbanowany
Pochwał: 6
Ostrzeżeń: 6
Miasto: Bastion :D Nekro ;] Zamek

PostWysłany: Wto, 17 Paź 2006, 04:43    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

arrtee(tm) nie wiem jak się wyslowic ale z jednej str wole film z drugiej ksiazke i tyle Wink Cool pozdro

Powrót do góry
Nagash

<moderator>

PostWysłany: Wto, 17 Paź 2006, 16:57    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Salamander- nie chodzi mi o to żeby film był dosłowny, ale mógł by nie zmieniać zachowania postaci (to mnie wnerwia najbardziej) i nie chodzi mi tu o kwestie ale o całośc zachowania. Ja po prostu kiedy oglądam ekranizacje oczekuje że zobacze tych bochaterów których pamiętam z książki, To jest moje subiektywne zdanie pozdr.

Powrót do góry
Krzyżowiec

<misrz>

Pochwał: 11
Miasto: Zamek Bastion Nekropolia

PostWysłany: Wto, 17 Paź 2006, 19:28    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jeżeli chodzi o książkę to na początku już widać że akcja rozwija się inaczej. Więc dopiero po przeczytaniu książki będę porównywał wp w całości.

"Naprzód moim wojownicy naprzód do zwycięstwa" - Arthas po zniszczeniu zewnętrznej bramy do Silvermoon.

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Centrum Heroes 3 :: Forum Strona Główna -> Filmy i seriale Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1